جیغ زدن؛ دلایل و فواید فریاد زدن

فهرست مطالب

جیغ زدن رفتاری غریزی است که در عصبانیت، وقتی به کمک نیاز داریم، ترسیده‌ایم یا به وجد آمده‌ایم، انجامش می‌دهیم. اگر کسی در خیابان جیغ بکشد، توجه بسیاری از مردم به او جلب می‌شود و بعضی نیز برای کمک به او می‌شتابند. جیغ زدن یکی از روش‌های ارتباطی است که طیف گسترده‌ای از احساسات را منعکس می‌کند و برمی‌انگیزد.

دلایل جیغ زدن

حیوانات هنگام جنگیدن یا هشداردادن صداهای مختلفی را تولید می‌کنند، ولی جیغ و فریاد انسان دلایل بیشتری دارد. با اینکه جیغ زدن در سراسر جهان رفتار رایجی است، هنوز هم تا حد زیادی ناشناخته مانده. البته به‌طور کلی می‌توان گفت که بیشتر مواقع به یکی از دلایل زیر جیغ یا فریاد می‌کشیم:

درد، تعجب، شادی، ترس ، خشم و پرخاشگری، نا امیدی و غم

تاثیرات مثبت جیغ زدن

فقط خود فریاد جذاب نیست، بلکه تاثیری که بر دیگران می‌گذارد نیز جالب است. تا به‌ حال فکر کرده‌اید که چرا بچه‌ها این‌قدر جیغ می‌کشند؟ شاید جیغ زدن راهی برای شرطی‌کردن والدین و اطرافیان باشد تا فریادهای منحصر‌به‌فرد کودکان خود را تشخیص دهند و بفهمند که چه زمانی این فریادها به‌معنی ایجاد مشکل برای کودک هستند. همیشه فریادهای ما به‌دلیل ترس یا شادی و هیجان نیستند و در بسیاری از موارد می‌خواهیم توجه دیگران را به خود جلب کنیم.

به‌نظرتان می‌توان از جیغ زدن برای بهبود زندگی روزمره هم استفاده کرد؟ بر اساس پژوهش‌ها، می‌توان از جیغ زدن بهره‌هایی هم برد که در ادامه بعضی از آنها را بررسی می‌کنیم.

۱. کاهش استرس

بیش از ۵۰ سال است که از روش درمانی «یادآوری و تکرار صحنه‌های کودکی» استفاده می‌شود. درمان با یادآوری صحنه‌های کودکی نوعی روش درمانی روان‌شناختی است که در آن بیمار را تشویق می‌کنیم احساسات خشونت‌آمیز دوران کودکی را با گریه، جیغ و فریاد بیان کند. اساسا این روش درمانی جایگزینی برای جلسات روان‌درمانی معمول است و در آن برای رهاکردن خشم فروخورده یا احساسات سرکوب‌شده از جیغ و فریاد استفاده می‌شود. مثلا در این روش به‌جای اینکه روی کاناپه مطب دراز بکشید و صحبت کنید، با فریاد زدن خودتان را خالی می‌کنید.

البته این روش درمانی بسیار بحث‌برانگیز است و در روان‌شناسی به رسمیت شناخته نمی‌شود، جیغ زدن می‌تواند مانند مشت‌زدن به کیسه‌بوکس یا گریه‌کردن موجب رهایی عاطفی و احساسی از موقعیت‌ها یا حالت‌های پراضطراب شود.

۲. افزایش قدرت

پژوهشی در دانشگاه ایالتی آیووا نشان داد که فریادهای سریع، بلند و گلویی قدرت را افزایش می‌دهند. بیرون‌راندن هوا مرکز بدن را تثبیت می‌کند و موجب می‌شود که نیرو و قدرت ما سریع‌تر در اندام‌ها حرکت کند، مانند حالتی که هنگام سرویس‌های تنیس یا قبل از ضربه‌زدن در ورزش‌های رزمی مشاهده می‌شود. این واقعیت که این صداها می‌توانند غیرارادی باشند نیز این فرضیه را تایید می‌کند.

۳. بهبود عملکرد

تیم‌ها از فریاد زدن برای هماهنگی به‌منظور بالابردن روحیه خود و ترساندن حریفان است.