انچه مشخص است این است که رابطه کودکان با والدین خود به طرز چشم گیری بر روابط آینده آنان با دیگر افراد تاثیر میگذارد. محیطی که کودک در آن بزرگ میشود، بر شخصیت او در بزرگسالی تاثیر میگذارد. در نتیجه، والدین باید سعی کنند محیطی پر از عشق و حمایت برای فرزندان خود ایجاد کنند. سندرم مسئله با پدر یا عقده یکی از فاکتورهای شکل دهنده شخصیت فرزند است.
اصطلاح «مسئله با پدر» به خودی خود تاریخچه مشخصی ندارد، اما تصور میشود که از مفهوم «عقده پدر» زیگموند فروید گرفته شده است. بدین ترتیب، با نظریه عقده ادیپ زیگموند فروید در ارتباط است که بیان میکند پسر جذب مادرش شود (و برعکس) و با پدرش (و بر عکس) احساس رقابت میکند. از این رو، هر نوع مسئله مربوط به پدر میتواند بر فرزند تأثیر بگذارد. افرادی که با پدرشان مشکل دارند حداقل در یک چیز اشتراک دارند: روابط آنها با پدرانشان، عشق و حمایتی را که برای رشد به آن نیاز داشتند تامین نمیکند.
سندرم مسئله با پدر چیست؟
مسائل مربوط به پدر، چالشهای بزرگسالی است که میتواند ناشی از یکی از دو تجربه احتمالی گذشته باشد یا بزرگ شدن با یک پدر غایب یا داشتن یک رابطه غیرعادی یا ضعیف با پدری که از نظر فیزیکی حضور داشته است. چالشهای روانشناختی حاصل میتواند به روشهای مختلفی ظاهر شود. معمولاً، به صورت ناتوانی در اعتماد کردن به مردان دیگر در زندگی بزرگسالی ویا تمایل جنسی شدید همزمان به آنها دیده می شود.
سندرم مسئله با پدر عموماً عبارتی جذاب است که اغلب به صورت تحقیرآمیز برای اشاره به زنانی به کار میرود که روابط پیچیده، گیج کننده یا ناکارآمد با مردان دارند و افرادی (اغلب زنان) را توصیف کند که دارای انگیزهها و تکانههای ناخودآگاه نسبت به مردان زندگیشان هستند. این تکانهها میتوانند منفی یا مثبت باشند و ناشی از یک رابطه ناکافی پدری هستند. انگیزه منفی به صورت بی اعتمادی به مردان، و انگیزه مثبت به شکل تحسین و ابراز عشق زیاد به فرد نامناسب نمایش داده میشود. بارزترین مثال آن میتواند زنانی باشد که به رابطه با مردان مسنتر از خود علاقه دارند.
چه زمانی یک دختر دچار سندرم مسئله با پدر می شود؟
این مشکل زمانی تجربه می شود که دختر توسط پدرش در کودکی مورد آزار، بدرفتاری، طرد یا بی علاقگی قرار گیرد. رابطه بد با پدر باعث اختلال در روابط این زنان با مردان می شود به نحوی که برخی از آنان در صدد جبران آن با روابط عاطفی متعدد برمی آیند و برخی دیگر دچار بی اعتمادی به مردان یا گیر کردن در روابط آزارگر و سمی می شوند. فردی که دچار این مشکل باشد، دارای خلاهای روابط عاطفی متعددی است که به تصمیمات بد در انتخاب همسر و روابط با دیگر افراد می انجامد.
علائم سندرم مسئله با پدر چیست؟
مشکل عقده پدر به نوع ارتباط با پدر در گذشته باز می گردد و در هر کس به شکل خاصی بروز می کند. این علائم می توانند متناقض و بسیار متنوع باشند، از جمله:
- ترس از طرد شدن
- داشتن روابط ناپایدار
- خودانگاره ناپایدار
- رفتارهای تکانه ای
- خودآزاری و خودزنی
- نوسانات خلقی اغراق شده
- احساس خلا
- خشم
درمان
مؤثرترین راه برای غلبه بر عقده پدر کمک گرفتن از یک متخصص بهداشت روان است. درمانگر به شما کمک میکند تا رفتارها و احساسات ناکارآمد خود را شناسایی و درک کنید. سپس مهارتهای مقابله ای شخصی شده را برای ایجاد روابط سالم به شما آموزش میدهد. درمان میتواند به شما کمک کند به بینشی نسبت به تجربیات منفی گذشته برسید که توانایی فعلی شما برای ایجاد روابط سالم و مثبت را تغییر داده اند.