همه انسان ها نیازمند دوست داشتن و دوست داشته شدن هستند. این نیاز جزء مهم ترین و بنیادی ترین نیازها در طبقه بندی آبراهام مازلو (نظریهپرداز کلاسیک مدیریت) از نیازهای انسان قرار دارد.
اگرچه ویژگی مهم دوست داشتن و دوست داشته شدن این است که پایدار و امن باشد، اما متاسفانه برخی از افراد نمی توانند که شریک عاطفی مناسبی را برای خود انتخاب کنند و یا این که نمی توانند رابطه عاطفی موفقی را با آن ها شکل دهند. رابطه های عاطفی برای این دسته از افراد به جای این که یک امنیت خاطری را برایشان فراهم کند، سراسر رنج و ناامنی برای آن ها به همراه دارد. علاوه بر این که این افراد در طول رابطه با مشکلات متعددی روبرو هستند، جدا شدن و ترک شریک شان نیز برای آن ها دشوار خواهد بود.
اما نکته ای که وجود دارد این است که این افراد علیرغم داشتن رابطه های بد و نافرجام، مجدداً به افراد دیگری جذب می شوند و وارد رابطه جدیدی می شوند. در رابطه جدید نیز همان مشکلات و چالش های قدیمی وجود خواهد داشت و در یک فرم و الگوی تکراری درگیر می شوند. اما این مساله از کجا ناشی می شود و علت اعتیاد به روابط عاطفی و اعتیاد به عشق چیست؟
علت اعتیاد به روابط عاطفی
یکی از مهم ترین دلایلی که سبب می شود افراد با مشکلاتی متعدد در رابطه عاطفی شان روبرو باشند، آسیب های روانی دوران کودکی شان است. برای مثال افرادی که در دوران کودکی دائماً طرد شده اند و یا ارزشمندی وجودی را نتوانستند تجربه کنند، در بزرگسالی نیز با مشکلاتی در رابطه های عاطفی شان روبرو خواهند بود.
والدینی که به کودکانشان عشق و دوست داشتن خود را منتقل نمی کنند، به آن ها یادآوری نمی کنند که چقدر ارزشمند و دوست داشتنی هستند، عاملی در جهت شکست های عاطفی و نیز ناموفق بودن این افراد در آینده شان خواهند بود.
علائم و نشانه های اعتیاد به روابط عاطفی
- فرد نیازمند تایید گرفتن و دوست داشته شدن از سوی افراد دیگر است و در هیچ شرایط دیگری نمیتواند حال خوب و احساس ارزشمندی داشته باشد.
- به هیچ عنوان نمی تواند تنهایی را تحمل کند.
- فرد دوست دارد که به طور کامل فرد مقابل یا شریک عاطفی اش را کنترل کند.
- فرد دائماً خواسته ها و نیازهای خود را نادیده می گیرد تا دیگری خواسته ها و نیاز های او را برآورده کند.
- فرد از گفتن عقاید و آرزو های خود امتناع می کند زیرا می ترسد که طرد شود.
درمانگر چگونه میتواند به حل این مشکل کمک کند؟
اگر رابطه عاطفی باعث بهخطرافتادن شادی یا سلامت شما میشود و انجام مسئولیتهای روزمرهتان را مشکل میکند، با متخصص سلامت روان مشورت کنید. درمانگر میتواند با این اقدامات راهحلی برای مشکل شما پیدا کند:
- کشف علت اصلی دلسبتگی به عشق؛
- یافتن راههای جدید برای تمرین عشق به خود و مراقبت از خود؛
- بررسی الگوهای رفتاری غیرمفید و ناخواسته؛
- ایجاد عزتنفس که میتواند باعث رویکرد سالم در روابط آینده شود.